RUP Woonomgevingen en stedenbouwkundige verordening
De gemeenteraad van Rijkevorsel heeft op maandag 17 juni 2024 het RUP Woonomgevingen en de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening definitief vastgesteld.
Van studie tot omgevingsbeleid
In 2016 werd het richtlijnenhandboek opgemaakt om een duidelijk kader te scheppen bij het beoordelen van verschillende vergunningsaanvragen. In april 2022 werd het richtlijnenhandboek aangevuld door de studie over de draagkracht. Er werden een aantal aanbevelingen gedaan om het woonomgevingsplan met richtlijnenhandboek gericht bij te sturen, in functie van de lokale draagkracht van de gemeente Rijkevorsel. In beide documenten wordt het geheel van de gebieden met een woonbestemming opgedeeld in een aantal samenhangende woonomgevingen. Voor iedere woonomgeving werden richtlijnen uitgewerkt die vastleggen wat mogelijk is in elke woonomgeving, rekening houdend met de eigenheid van het aanwezige woonweefsel.
In 2022 heeft het lokaal bestuur de eerste stappen gezet om het woonomgevingsplan met richtlijnenhandboek om te zetten in een RUP Woonomgevingen, met bijhorende gemeentelijke stedenbouwkundige verordening, om zo te komen tot een duidelijk en bindend omgevingsbeleid.
Er werd gekozen voor de combinatie van een RUP enerzijds en een gemeentelijke stedenbouwkundige verordening anderzijds.
RUP
De gebiedsgerichte aspecten uit het woonomgevingsplan met richtlijnenhandboek alsook uit de studie van de draagkracht werden verankerd in het RUP Woonomgevingen. Dit RUP vormt de ruggengraat van het ruimtelijk beleid in het woonweefsel van Rijkevorsel. Daarin zijn bepalingen opgenomen over de gewenste bebouwingswijze, het aantal bouwlagen, meergezinswoningen, woningdichtheid, ...
Verordening
In de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening zijn de meer generieke en/of gedetailleerde voorschriften opgenomen. In de verordening wordt duidelijk omschreven welke richtlijnen wanneer van toepassing zijn en met welke aspecten rekening gehouden moet worden in geval van een omgevingsvergunningsaanvraag.
Bij de opmaak van de verordening werd tevens een screeningsnota opgemaakt, waarin de mogelijke milieu-effecten van de verordening onderzocht werden. In de screeningsnota werd aangetoond dat de milieu-effecten van de verordening niet aanzienlijk zijn. Het Team Omgevingseffecten heeft op 23 mei 2024 dan ook de beslissing genomen dat voor de verordening geen plan-MER opgemaakt dient te worden.
Beide instrumenten (RUP en verordening) zijn op elkaar afgestemd en het proces van opmaak van deze documenten verloopt dan ook parallel. Ze vormen een aanvulling op elkaar en dienen samen gelezen te worden.
Documenten
RUP Woonomgevingen
Het RUP Woonomgevingen werd - na het doorlopen van een procedure die in 2022 werd opgestart en het inwinnen van de noodzakelijke adviezen - definitief vastgesteld door de gemeenteraad op 17 juni 2024:
Het RUP omvat volgende documenten:
- Procesnota (pdf)
- Toelichtingsnota (pdf)
- Grafisch plan (pdf)
- Stedenbouwkundige voorschriften (pdf)
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening
De gemeentelijke stedenbouwkundige verordening werd eveneens definitief vastgesteld door de gemeenteraad van 17 juni 2024:
De verordening omvat:
- Een zoneringskaart (pdf)
- Stedenbouwkundige voorschriften (pdf)