Voorkom verspreiding buxusmot
De buxusmot slaat genadeloos toe in sommige regio’s in Vlaanderen, ondertussen ook in Rijkevorsel. De Aziatische exoot eet zijn buikje rond met de buxusplant.
De vlinders (of beter gezegd motten) zie je meestal niet aankomen want zij leggen de eitjes in de bladeren van je buxusplanten. Wanneer deze uitkomen zit je met rupsen, die de buxus volledig kaal kunnen vreten. De rupsen zijn felgroen met een zwarte kop en zwarte lengtestrepen. De pop is aanvankelijk ook felgroen met donkere strepen en vlekken. Zij verkleurt later van lichtbruin tot bruinachtig. Gedurende het hele groeiseizoen zijn er dus rupsen aanwezig. De plant krijgt daardoor geen kans te herstellen en kan uiteindelijk afsterven. Voor zover bekend komt de buxusmot in Europa alleen voor op buxus en laat ze andere planten ongemoeid.
Wat doe je tegen de buxusmot?
Er is maar weinig te doen tegen de buxusmot. Het spuiten van gif zal de invasie van de buxusmotten niet stoppen. Integendeel, het insecticide is niet gezond voor mens en milieu.
Wat kun je wel doen?
- Controleer jouw planten regelmatig en verwijder eitjes, spinsel, rupsen en poppen zo snel mogelijk.
- Aangetaste hagen, struiken of snoeiresten composteer je beter niet zelf, maar breng je naar het recyclagepark. Kleinere hoeveelheden kunnen ook in de GFT-container.
- Dek het aangetaste materiaal goed af bij het vervoer naar het recyclagepark. Zo vermijd je dat de besmetting onderweg verspreid wordt.
De temperatuur in professionele composteringsinstallaties, zoals die van IOK Afvalbeheer, klimt hoog genoeg op om de eitjes en rupsen te doden.