Onderzoek naar PFAS

Nieuwsbericht laatst bijgewerkt op 5 mei 2022

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) heeft recent een verkennend bodemonderzoek laten uitvoeren naar de aanwezigheid van PFAS op het terrein van de brandweerkazerne in Rijkevorsel (Looiweg 32). Op verschillende meetpunten zijn verhoogde PFAS-waarden vastgesteld in de bodem en in het grondwater.

Wat zijn PFAS?

Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) zijn chemische stoffen die water-, vuil- of vetafstotend zijn. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in brandblusschuim, anti-aanbaklagen, waterafstotend textiel, bepaalde behandelde papiersoorten en sommige cosmetica en huishoudproducten.

Als je wordt blootgesteld aan PFAS heeft dat niet onmiddellijk gevolgen voor je gezondheid. Maar langdurige blootstelling kan op termijn wel gevolgen hebben. Het zijn stoffen die je niet kwijtgeraakt uit het lichaam en die zich dus opstapelen.

Analyses van bodem en grondwater

Naar aanleiding van de verhoogde PFAS-waarden op het terrein van de brandweerkazerne zal bijkomend onderzoek gedaan worden, om zo de verontreiniging verder in kaart te brengen en de eventuele risico’s voor de omwonenden en het milieu beter te kunnen inschatten.

Maatregelen voor omwonenden

De inwoners die in een straal van 500 meter rond de brandweerkazerne wonen, ontvangen deze week een brief met meer uitleg in de brievenbus. De bewoners binnen deze perimeter worden daarbij ook uitgenodigd voor een bewonersvergadering. Een aantal experten zullen op deze vergadering een stand van zaken geven en de nodige informatie verschaffen over de te volgen maatregelen. Bewoners krijgen achteraf de mogelijkheid om vragen te stellen. De datum en locatie van deze infovergadering staan vermeld in de bewonersbrief. Naast de bewoners worden ook de eigenaars van gronden of huizen in de perimeter per brief op de hoogte gesteld.

Presentaties bewonersvergadering 15 maart 2022:

Om blootstelling aan PFAS zoveel mogelijk te beperken geeft het Agentschap Zorg en Gezondheid uit voorzorg enkele adviezen. Houd er rekening mee dat het wetenschappelijk onderzoek naar PFAS en de mogelijke impact op de gezondheid nog volop in evolutie is. Op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten en meetresultaten kan het Agentschap de maatregelen aanpassen.

Kaart perimeter 100 en 500 meter rond de site

  • 100 meter rond de site: de woningen en tuinen in de donker gekleurde cirkel.
  • 500 meter rond de site: de woningen en tuinen in de licht gekleurde cirkel.

Klik op de afbeelding om deze in groter formaat te bekijken.

Bewoners in de zone van 100 meter rond de site

Wie in de zone van 100 meter rond de site woont (de woningen en tuinen in de donker gekleurde cirkel op het plannetje), raden we aan om deze voorzorgsmaatregelen te nemen:

  • Eet geen zelfgeteelde groenten en zelf-geteeld fruit.
  • Eet geen eieren van eigen kippen.
  • Eet geen zelfgeteeld kleinvee, zoals kippen en konijnen.
  • Gebruik compost niet als meststof voor je tuin.
  • Vermijd dat braakliggende of losse grond verstuift of verwaait.
  • Bedek losse grond op de site met grasmatten, bodemdoeken, boomschors of kiezels. Of zaai losse grond in met gras of een andere dichte begroeiing. Doe dat ook met zand- of grondhopen.
  • Gebruik geen grondwater.
  • Was regelmatig je handen, zeker voor de maaltijd.

Bewoners in de zone tussen 100 en 500 meter rond de site

Woon je in een zone tussen 100 meter en 500 meter rond de site (de woningen en tuinen in de licht gekleurde cirkel op het plannetje)?

  • Drink geen grondwater uit grondwaterputten en gebruik grondwater ook niet om thee, koffie of ijsblokjes te maken of om ermee te koken.
  • Gebruik het grondwater niet om je moestuin te bevochtigen of zwembad(jes) te vullen.
  • Gebruik het grondwater enkel voor andere dingen zoals je auto wassen, toilet doorspoelen, oprit afspuiten en planten water geven.

Bewoners buiten de zone van 500 meter rond de site

Woon je verder dan de zone van 500 meter rond de site? Je hoeft geen maatregelen te volgen. 

Meer info

Bekijk de tips in deze infographic om blootstelling aan PFAS te verminderen.

Meer info vind je op de website van de Vlaamse overheid: www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling.