Word molenaar (m/v) in Rijkevorsels mooiste monument

Functiebeschrijving

Net als belforten, kerken, kathedralen en begijnhoven maken ook de nog overgebleven molens deel uit van ons waardevol erfgoed en verdienen ze dus gekoesterd te worden, voor molens zoveel mogelijk als draaiende werktuigen. Dat is de beste garantie op een goed onderhoud.
Onze vrijwillige molenaars zijn binnen enkele jaren aan opvolging toe. Misschien heb jij wel zin om je tegen dan te bekwamen in een eeuwenoud ambacht en wil je molenaar worden. En kom jij ons team van meester-molenaars versterken.
Maar molenaar word je niet zomaar. Het ambacht vereist heel wat stielkennis. Molenaars moeten een snel draaiende molen in verschillende weersomstandigheden veilig kunnen bedienen. Ze moeten vertrouwd zijn met de geschiedenis en folklore. Graansoorten zoals tarwe, rogge en gerst van elkaar kunnen onderscheiden. Meer weten over de verschillende molenstenen. De juiste zeilvoering op de wieken leggen en in alle windomstandigheden de molen veilig kunnen vangen (molenaarsjargon voor het remmen en tot stilstand brengen van de wieken). Bovendien moeten molenaars een boeiende rondleiding kunnen geven.

Profiel (vereisten)

Vooraleer je met de molen aan de slag gaat dien je natuurlijk eerst de nodige opleiding te krijgen. Regelmatig worden er in Vlaanderen degelijke molenaarscursussen voorzien waarbij je wegwijs wordt gemaakt in bovenstaande functievereisten. Na het slagen in de theoriecursus kan je een praktijkstage doorlopen in onze molen. Uiteindelijk kan je het diploma van Meester-molenaar behalen (erkend door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap) wat je toelaat om zelfstandig de molen te bemannen.

Aanbod voor de vrijwilliger

Daar tegenover staat het onbeschrijflijke gevoel dat je de flink draaiende en suizende wiekenmassa tot stilstand kan brengen indien nodig. En dat je het volledige maalproces, zoals molenaars dat al honderden jaren deden, kan demonstreren voor bezoekers. Het maakt dit vrijwilligerswerk tot een unieke hobby en tijdverdrijf waarbij veiligheid, vrijheid, zelfstandigheid en een aanzienlijke dosis verantwoordelijkheid komen kijken en waarbij je een belangrijke bijdrage levert aan het behoud van Rijkevorsels mooiste erfgoed.

Bijkomende info

Heb jij zin om deel uit te maken van onze ploeg vrijwillige molenaars en wil je meer informatie? Kom dan eens vrijblijvend kennismaken als de molen draait op de tweede of laatste zondag van de maand.

Contactgegevens

Luc Geypen
Verenigde Rijkevorselse vrijwillige molenaars
0484 07 24 42
www.stenenbergmolen.be

Referenties